Antreprenoriat și reprezentare politică în societatea românescă

June 2, 2022

*sondaj de opinie realizat de S.C. CSP PLUS CONSULT SRL 

Metodologia cercetării

Sondajul de opinie realizat este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată, de peste 18 ani , cu domiciliul în România, pentru cei preocupați de domeniul antreprenorial, fie că sunt antreprenori, viitori antreprenori sau interesați de demersul antreprenorial din societatea românească.

– Studiul a fost realizat, cu precădere  în perioada 14.02- 1.03.2022, ultimile 70 cazuri au fost adaugate în perioada 15.03 – 1.04.2022. Unificarea celor două perioade a fost posibilă după ce testele statistice au arătat că nu există diferențe semnificative între răspunsurile celor două perioade.

Eșantion folosit este neprobabilist, realizat prin metoda convenience, selecția participanților s-a realizat prin tehnica “boule de neige”.

Pentru o mai corectă reprezentare în teritoriu a fenomenului antreprenorial, s-au aplica tehnici de ponderărie a eșantionului pentru principalele caracteristi demo-sociale. Astfel au fost ponderați, cu valorile  de ponderare corespunzatoare populației de referință,  următorii itemii: sex (1.2), grupe de vărstă ( 2.7) și regiune de dezvoltare (1.8) .

Valorile folosite sunt sub cele recomandate/acceptate în literatura științifică de specialitate. Indicii de ponderare folosiți nu schimbă cu mai mult de 3% valoarea rezultatelor față de eșantionul neponderat.

O evidență clară a celor care au intenții antreprenoriele nu există. Sondajele de opinie fac estimări, cu o marja de eroare asumată prin tipul și volumul eșantionului realizat. Marjă de eroare a valorilor realizate  în sondajele de opinie poate fi calculată doar dacă se folosesc eșantioane probabiliste – când se cunoaște exact numărul populației din universul de referință/de studio și se poate calcula probabilitatea de alegere/selecție a unui respondent.

Cel mai amplu studiu despre piața muncii în România este realizat de INS și se numește  “Ancheta forței de muncă în gospodării – AMIGO” pe un volum de  28512 gospodării, marjă de eroare +/- 3% , la un nivel de încredere de 95%. Obiectivul AMIGO este de a colecta informațiilor necesare pentru evaluarea fenomenelor pe piața forței de mună; măsurarea populaiei active – ocupate și în șomaj – și a populației inactive.

Volumul eșantionului este de 630 se subiecți. Distribuția eșantionului ponderat:

-sexul respondenților: 63% sunt bărbați și 37 % sunt femei;

-Vârsta medie a aeșantionului este de 46 ani.

-Sub aspectul stării civile eșantionul se pliază pe structura obișnuită, în studiile despre antreprenoriat: 72% căsătorit, 13% necăsătorit, 7% în uniune liberă, 9% divorțați

-2/3 dintre respondenți sunt antreprenori (48% antreprenori si 18% liber întreprizători)

-aproape 38% au studii ( superioare sau licele) economice, iar 33 % au studii tehnice

-1/10 respondenți au studii liceale, iar aproape 52% au studii universitare de lungă durată

-Nu am putut realiza ponderări după talia localităților; mediul rural este subreprezentat.

ÎMPREUNĂ NE FACEM AUZIȚI – ÎMPREUNĂ VOM LUPTA CU INCOMPETENȚA

O evidență clară a celor care au intenții antreprenoriale nu există.

Sondajele de opinie fac estimări, cu o marja de eroare asumată prin tipul și volumul eșantionului realizat.

*sondaj de opinie realizat de S.C. CSP PLUS CONSULT SRL 

Alte articole

Orice formă de supra-taxare este greșită

Orice formă de supra-taxare este greșită

Încă o dată guvernanții ne demonstrează că sunt total rupți de realitatea țării pe care o guvernează. Încă o dată guvernanții decid, fără nicio consultare cu aceia pentru care iau deciziile respective. Încă o dată guvernanții aleg calea cea mai scurtă, deși toată...

Antreprenorii preiau inițiativa politică

Antreprenorii preiau inițiativa politică

Politica unui partid care nu urmărește o doctrină pe deplin asumată, este o politică haotică, dictată de impulsul momentului și cu rezultate slabe.  În România, partide reale de dreapta nu prea avem, astfel că mediul antreprenorial este slab sau chiar deloc...

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletter

Urmărește-te în social media