Orice formă de supra-taxare este greșită

February 18, 2022

Încă o dată guvernanții ne demonstrează că sunt total rupți de realitatea țării pe care o guvernează.

Încă o dată guvernanții decid, fără nicio consultare cu aceia pentru care iau deciziile respective.

Încă o dată guvernanții aleg calea cea mai scurtă, deși toată societatea le spune că este greșită.

Economia suferă, populația suferă și este nevoie de bani mai mulți la bugetul de stat. Ca o măsură a incapacității instituționale, guvernanții aleg din nou calea cea mai scurtă, respectiv supra-taxarea celor care au mai mult, muncesc sau produc mai mult. Atragem atenția că nu poți să tot iei la nesfârșit de la cel care câștigă mai mult deoarece chiar și acesta va ajunge la un moment dat la fundul sacului. Mai mult decât atât, un raport recent al Comisiei Europene relevă că în România rămân necolectate din TVA  aproximativ 7 miliarde de euro anual, la care dacă adăugăm alte 3 miliarde de euro ”strecurate” prin munca la negru sau gri, se adună 10 miliarde de euro anual, de care Statului Român se pare că nu-i pasă.

Considerăm că soluția nu este supra-taxarea celor care au, ci îmbunătățirea capacității de colectare a instituțiilor statului. Digitalizarea ANAF, cât și modernizarea Inspecției Muncii sunt două puncte de la care ar trebui început progresul.

Nu trebuie trecut cu vederea că supra-taxarea celor care muncesc și produc mai mult, este o decizie greșită și din punct de vedere etic. Se intenționează împovărarea cu noi creșteri de taxe, fix a celor care au dus greul în ultimii ani, a celor corecți care își plătesc taxele la timp, care creează locuri de muncă, plătesc salarii și contribuții sociale. Este trist atât pentru ei cât și pentru noi deopotrivă să constatăm că răsplata autorităților pentru faptul că ne facem treaba corect, este creșterea poverii fiscale de pe umerii noștri, în timp ce aceia care eludează contribuțiile către buget, sunt lăsați în pace să ”lucreze” în continuare.

Mediul legislativ-fiscal românesc este extrem de impredictibil, chiar haotic putem spune. Dovadă pentru aceste afirmații sunt cifrele care ne arată că anual domeniul fiscalității suferă între 120 și 140 de modificări. Să fie oare aceasta o consecință a faptului că domeniul fiscal este extrem de dinamic și necesită corecții aproape zilnic? Nici vorbă. Pe lângă lipsa competenței factorilor decizionali implicați, a doua mare problemă este că hotărârile respective se iau fără consultarea mediului de afaceri. Rezultatul îl vedem cu toții, legi neinspirate și nefuncționale față de realitatea din piață, astfel că ele necesită modificări, schimbări și adăugiri atât de des.

Nu poți umple cu apă, o găleată cu fundul spart!

În concluzie considerăm că orice formă de supra-taxare este greșită, atâta timp cât statul din cauza ineficienței organizatorice și legislative, lasă să se piardă de la buget miliarde de euro în fiecare an.

Nu mai sunteţi singuri şi vă aşteptăm alături de noi pentru a moderniza legislaţia antreprenorială!

Vrem să eliberăm România de birocraţie şi impredictibilitatea legislativă, eliberăm România de modificările continue ale codului fiscal. Eliberăm România de indiferenţă, nepăsare şi rea voinţă. Eliberăm România de incompetenţă.

Alte articole

Antreprenoriat  și reprezentare politică  în societatea românescă

Antreprenoriat și reprezentare politică în societatea românescă

*sondaj de opinie realizat de S.C. CSP PLUS CONSULT SRL  Metodologia cercetării Sondajul de opinie realizat este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată, de peste 18 ani , cu domiciliul în România, pentru cei preocupați de domeniul antreprenorial,...

Antreprenorii preiau inițiativa politică

Antreprenorii preiau inițiativa politică

Politica unui partid care nu urmărește o doctrină pe deplin asumată, este o politică haotică, dictată de impulsul momentului și cu rezultate slabe.  În România, partide reale de dreapta nu prea avem, astfel că mediul antreprenorial este slab sau chiar deloc...

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletter

Urmărește-te în social media